Öğrencilerin okulda başarılı olmasının yanı sıra büyüme ve gelişmeleri için de sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Bu konuda ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Çünkü okul çağındaki çocuklar hayatlarının sonuna kadar devam edecek beslenme alışkanlıklarını bu yıllarda edinirler.
Çocukların beslenme alışkanlıkları, zamanla toplumun beslenme alışkanlığına dönüşür. Anne karnında başlayan beslenme; bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemi şeklinde devam eder. Çocukluk yıllarında edinilen doğru beslenme alışkanlıkları sayesinde birey sağlıklı bir yetişkinlik ve yaşlılık geçirir. Çocuk, beslenme konusunda da ilk eğitimi ailesinden alır, ilk alışkanlıklarını ailesinden kazanır. Okul döneminde sosyalleşme süreçlerine aktif olarak katılmaya başlayan çocukların beslenme davranışları da bu dönemde şekillenmektedir.
2 yaşından büyük çocuklar için besin piramidi sağlıklı ve dengeli beslenmek için bir rehberdir. Gençler ve yetişkinler de sağlıklı beslenmek için besin piramidine ihtiyaç duyarlar. Çocukların büyümesi, gelişmesi, okuldaki başarısı için özel besinlere değil, besin öğelerine ihtiyacı vardır. Bu besin öğeleri ebeveynlerin tükettiği besinlerin aynısıdır, yalnızca miktarları farklıdır.
Besin piramidine uymak farklı besinleri, yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeye olanak sağlar. Bu durum çocuklara enerji sağlamanın yanında, onların ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minareleri de almalarını sağlar.
Okul çağı çocuklarının enerji ihtiyaçları yaş, cinsiyet, büyüme oranı, fiziksel aktivite seviyesi ve vücut büyüklüğüne göre değişmektedir. Bütün çocukların besin piramidindeki 5 besin grubundan belli miktarda tüketmesi gerekmektedir. Birçok okul çağı çocuğu günde 1800-2200 kalori arasında enerjiye ihtiyaç duyar.
Besin piramidi sağlıklı bir yemek için bize şu 3 mesajı verir:Bunlar ortalama değerlerdir. Bazı çocuklar için daha az veya daha fazla olabilir. Örneğin, spor yapan çocuklar için bu değerler daha fazladır.
Sağlıklı ve zinde olan çocuklar, öğrenmeye hazırdır. Besinler vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Beynin çalışması için gerekli olan glikoz, karbonhidrat kaynakları ile vücuda girer. Çocukların okul başarısı için ihtiyacı olan besinleri dengeli bir şekilde tüketmesi önemlidir. Şiddetli besin öğesi yetersizlikleri öğrencilerde öğrenme üzerine dikkat dağınıklığı, algılamada ve öğrenmede güçlük, yorgunluk gibi olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.
Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı oldukları, daha geç yorgunluk hissi yaşadıkları ve özgüven sahibi oldukları gözlenmiştir. Kahvaltı yapan öğrenciler; derslere daha çok katılır, problemleri daha kolay çözer ve derse daha iyi odaklanırlar. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda obezite görülme oranı daha azdır.
Öğrenciler için Hazırlanacak Basit Kahvaltı ÖrnekleriÖğrenciler günün büyük bir bölümünü okulda geçirmektedir. Bu sürede okulun başlama saatine göre kahvaltı, sabah ara öğünü, öğle yemeği, ikindi ara öğünü gibi öğünler okulda geçirilmektedir. Çocuklar ve gençler için okulda sağlıklı beslenme sağlıklı seçimler ile mümkündür.
Daha çok ilk ve ortaokul seviyesindeki öğrenciler, okulda yiyeceği besinleri evlerinden taşırlar. Beslenme çantası ile taşınan besinlerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Anneler, çocuklara pratik ve yemesi zevkli besinlerin yanı sıra sağlıklı, güvenilir, besleyici olan besinleri hazırlamalıdır. Beslenme çantası da hijyen açısından her zaman temiz olmalı, kanserojen madde içermemelidir. Kolay bozulabilecek ürünler beslenme çantası için uygun olmaz.
Beslenme çantasında çocuğun kolaylıkla tüketebileceği besinler olmalıdır.
Örneğin;Bazı okullarda öğrenciler yemeklerini okul yemekhanesi yerler. Diyetisyenler tarafından hazırlanması gereken okul yemek menüleri öğrencinin tüm besin öğesi ve enerji ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Bu menülerde posa içeriği yüksek olan tam tahıl ürünleri ile taze ve kurutulmuş meyveler, sebzeler mutlaka bulunmalıdır. Öğrencilerin daha düşük yağ içeren öğünler tüketmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Anne babalar da bu menüleri takip etmeli, çocuklarının daha sağlıklı beslenmelerine yönelik düzenlemelere müdahil olmalıdırlar. Bunun için anne babalar, evlere de gönderilen bu menüleri dikkatli incelemeli, daha detaylı bilgi almak için sorumlu kişilerle görüşmelidir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan genelge ile okul kantinlerinde satılan ürünler için yeni kıstaslar getirildi. 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren kantinlerde kızartma, cips, çikolata, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi ürünler satılamayacak. Eğer bu yasaklara riayet edilirse kantinler öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandıracak gibi görünüyor.
Soru: Çocuğum çok abur cubur tüketiyor. Ne yapmalıyım?
Cevap: Çocuklar alışkanlıklar, reklamlar ve pratik olması nedenleriyle abur cuburları tüketme eğilimi gösterirler. Bu tip yiyecekler çocuğun iştahını kapatır ve yemek yemesini engeller. Burada aileye düşen görev, çocuğun öğün saatlerini düzenlemek, sağlıklı ara öğünlerle çocuğun açlığını gidermek ve yemek saatlerinde sofraya ailece birlikte oturmaktır. Haftada 1-2 kez de çikolata, şeker gibi atıştırmalıklar için izin verebilirsiniz.Soru: Çocuğumun doğru beslenip beslenmediğini nasıl anlarım?
Cevap: Bunu öğrenmek için kendinize şu soruyu sorun: "Çocuğum iyi bir şekilde büyüyor mu?" Eğer büyümesi iyi ise, yeterli besleniyor demektir. Çocuğun büyüme grafiğini izlemek için hekime veya diyetisyene danışabilirsiniz. Sorulması gereken diğer bir soru ise: " Çocuğum besin piramidinde yer alan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda tüketiyor mu?" Eğer tüketiyor ise, muhtemelen büyümek için yeterli besin öğelerini almaktadır.
Adres:
Mahzemin Mahallesi Deveboğazı Cad.No8/A Kocasinan/KAYSERİ
Telefon
03523913235